Als je op het punt staat om een grote opdracht binnen te halen, kun je niet wachten om te beginnen. Maar wat als die opdracht voor jou alleen nou eigenlijk iets té groot is? Of er iets moet gebeuren dat niet helemaal binnen jouw expertise valt? In dat geval kan het slim zijn om je krachten te bundelen met een andere freelancer en een samenwerking aan te gaan.
Uitbesteden van werk
Er zijn verschillende opties als je wilt samenwerken met een andere freelancer. Stel dat jij websites bouwt en een opdrachtgever vraagt of jij dit keer ook de teksten kan verzorgen. Natuurlijk wil je deze opdracht niet afslaan, maar schrijven is nou niet bepaald je sterkste kant. Je kunt er dan voor kiezen om de opdracht aan te nemen en dit gedeelte uit te besteden.
In dit geval ben jij de ‘hoofdaannemer’ en zal de ‘onderaannemer’, oftewel de andere freelancer, aan jou factureren. Jij huurt deze persoon dus in voor het werk waar hij of zij goed in is. Het voordeel hiervan is dat de opdrachtgever niet hoeft te gaan zoeken naar een andere partij die hem wel alles kan bieden en dat jouw naam op de opdracht staat. Hierdoor ben jij het aanspreekpunt en weet je zeker dat er goed wordt gecommuniceerd en welke afspraken er zijn gemaakt.
Valkuilen
Helaas is dit voordeel ook meteen het grootste nadeel. Want wat als de door jou ingehuurde persoon zijn of haar deadlines niet haalt? Of het werk dat wordt aangeleverd niet van de beste kwaliteit is? Uiteindelijk ben jij degene die de opdracht moet presenteren aan je opdrachtgever en draag je de verantwoordelijkheid voor de totale opdracht. En daar komt nog bovenop dat jij aansprakelijk bent voor eventuele schade wanneer de door jou ingehuurde freelancer dat dure kunstwerk van de muur stoot bij jouw opdrachtgever op kantoor. Het kan ook gebeuren dat jouw klant nog niet heeft betaald, terwijl jij de factuur van de onderaannemer al wel moet voldoen. Het uitbesteden van werk kan je dus ook veel tijd en energie kosten.
Samen de opdracht aannemen
Je kunt er ook voor kiezen om het anders aan te pakken en samen de opdracht aan te nemen. Dit betekent dat jullie beiden in overleg gaan met de opdrachtgever en dus ook verantwoordelijk zijn voor jullie eigen gedeelte van het werk. Je sluit dan allebei een overeenkomst af met de klant, waarin je naar elkaar verwijst. Hierdoor kunnen jullie je eigen creativiteit op de best mogelijke manier inzetten en wie weet leer je ook nog iets van elkaar!
Voor welke manier je ook kiest, het is altijd belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar én de klant. Bespreek wie wat doet en wie bepaalde beslissingen neemt. En zet deze afspraken op papier. Zo heb je iets om op terug te vallen als er knopen doorgehakt moeten worden.
Een officieel samenwerkingsverband aangaan
Gaat dat samenwerken nu wel erg van een leien dakje en denken jullie samen nog meer te kunnen bieden dan alleen? Dan kun je er ook voor kiezen om een officieel samenwerkingsverband aan te gaan, in de vorm van een vof, maatschap of een bv.
Benieuwd of dit iets voor jullie is? Je boekhouder vertelt je graag meer over de mogelijkheden.