Belastingtips voor zzp’ers: veelgemaakte fouten en hoe je deze kunt voorkomen

10 juli 2024 – leestijd: 3 minuten

Als zzp’er heb je meerdere verplichtingen, waaronder het (tijdig!) indienen van je belastingaangiftes. In dit artikel met belastingtips voor zzp’ers wijzen we je op enkele veelgemaakte fouten en leggen we uit hoe je deze kunt voorkomen.

#1. Je hebt geen overzicht in je zakelijke administratie
Wanneer je je zakelijke administratie niet goed bijhoudt of deze ongeorganiseerd is, raak je al snel het overzicht kwijt en dit kan zorgen voor onnodige stress. Bovendien wordt het dan heel lastig om de benodigde gegevens te vinden die je nodig hebt om je aangiftes te kunnen doen.

Oplossing: De boekhoudsoftware van Kees de Boekhouder heeft een intuïtieve gebruikersinterface en helpt je om je zakelijke administratie op overzichtelijke wijze te organiseren. Daarnaast word je gekoppeld aan een persoonlijke boekhouder die je financiën controleert en je aangiftes indient zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je zakelijke administratie.

#2. Je dient je aangifte niet op tijd in
Als je de btw-aangifte te laat of helemaal niet indient, dan wordt dit beschouwd als aangifteverzuim en krijg je een boete (€68 in 2024). Ook de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting moet op tijd worden ingediend. Als je te laat bent krijg je eerst een herinnering en daarna een aanmaning. Dien je je aangifte ook niet binnen de in de aanmaning gecommuniceerde termijn in, dan krijg je eveneens een boete.

Oplossing: Onze online boekhoudsoftware stuurt je automatisch herinneringen over belangrijke deadlines voor aangiftes.

#3. Je berekent de btw verkeerd
Als zzp’er moet je op de hoogte zijn van de btw-verplichtingen die je hebt. Zo moet je altijd btw-aangifte doen, ook als je gedurende de betreffende periode geen btw ontvangen of betaald hebt. Daarnaast is het van belang dat je btw correct berekent én vermeldt.

Oplossing: Lees je in over btw-verplichtingen en maak gebruik van onze boekhoudsoftware om correct de btw te berekenen. Ook kan je altijd bij je boekhouder terecht voor btw-gerelateerde vragen.

#4. Je past aftrekposten niet op de juiste manier of helemaal niet toe
Veel zzp’ers zijn onvoldoende op de hoogte van welke aftrekposten (zoals zelfstandigenaftrek bij 1225 uur) zij kunnen toepassen. Dit resulteert niet alleen in fouten in aangiftes, maar ook in onnodig hoge belastingaanslagen. Zonde, want je wil natuurlijk niet meer belasting betalen dan nodig is!

Oplossing: Besteed je belastingaangiftes uit aan een professionele boekhouder die precies weet welke kosten voor jou aftrekbaar zijn.

#5. Je inkomstenopgave klopt niet of ontbreekt
Het is heel belangrijk dat je als zzp’er al je inkomsten opgeeft en dat je ze correct opgeeft. Als de Belastingdienst bij een steekproef ontdekt dat er iets niet klopt, kun je hiervoor een boete krijgen (lees ook: Het verschil tussen boete en belastingrente).

Oplossing: Met onze online tool kun je al je inkomsten moeiteloos bijhouden. Deze worden dan ook automatisch meegenomen in je inkomstenopgave.

Behoefte aan meer zzp-belastingtips?
Benieuwd naar hoe Kees de Boekhouder je kan helpen met zzp-belastingtips en het regelen van je belastingzaken? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact op met je persoonlijke boekhouder!

Vragen

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.

Nog meer nieuws