Als je ondernemer bent moet je hoogstwaarschijnlijk aangifte omzetbelasting, oftewel btw-aangifte, doen. Natuurlijk doe je je best om de administratie zo nauwkeurig mogelijk bij te houden, maar het kan wel eens gebeuren dat je een bon of factuur over het hoofd ziet. Als je ontdekt dat je iets niet hebt aangegeven tijdens de aangifte moet je dit corrigeren. Dit doe je door middel van een suppletie.
Wanneer maak je gebruik van een suppletie?
Als je te weinig of te veel btw hebt betaald moet je dit van de Belastingdienst corrigeren. Je bent verplicht om dit te doen wanneer je in een btw-aangifte van de afgelopen 5 jaar een foutje hebt gemaakt. Doe je dit niet, dan kan de Belastingdienst je een boete opleggen. Een suppletie omzetbelasting dien je in via het aangifteportaal van Mijn Belastingdienst Zakelijk. Met een suppletie kun je een bepaald tijdvak óf een volledig jaar corrigeren. Maar wanneer kies je voor het een en wanneer voor het andere?
Suppletie over een tijdvak
Je hebt keurig voor de deadline de btw-aangifte van Q1 ingediend. Een paar dagen later kom je erachter dat je een uitgestuurde factuur bent vergeten mee te tellen. Je hebt dan dus te weinig btw afgedragen in Q1. In dit geval dien je een suppletie in waarop je invult op welk tijdvak de suppletie betrekking heeft en wat de juiste bedragen zijn. Het suppletieformulier ziet er hetzelfde uit als het formulier van de btw-aangifte. Let erop dat je alle vakjes invult; het suppletieformulier zal de originele aangifte namelijk vervangen.
Suppletie over een geheel jaar
Je hebt ieder kwartaal netjes alles aangegeven in het juiste tijdvak. Maar toch blijkt bij het opstellen van de jaarrekening dat er ergens een verschil zit. Je hoeft dan niet per tijdvak uit te zoeken waar de fout precies zit en hiervoor een suppletie omzetbelasting in te dienen. In plaats daarvan dien je een jaarsuppletie in met daarin de correcte bedragen over het gehele boekjaar.
Corrigeren zonder suppletie
Kom je in een volgend kwartaal een aantal kleine bonnen of facturen tegen die je bent vergeten en is het verschil met de ingediende aangifte minder dan €1.000? Dan mag je dit van de Belastingdienst corrigeren in het volgende tijdvak. Het is dan dus niet nodig om een suppletieformulier in te dienen, maar je neemt de bedragen mee in de volgende btw-aangifte.
Naheffing en rente
Als je te weinig omzetbelasting hebt afgedragen en hiervoor een suppletie indient ontvang je van de Belastingdienst een naheffingsaanslag. Over het te betalen bedrag zal waarschijnlijk ook rente worden berekend. Deze rente hoef je niet te betalen als je de suppletie omzetbelasting binnen 3 maanden na afloop van het jaar instuurt. Het is daarom belangrijk om de suppletie zo snel mogelijk na de ontdekking van je fout in te dienen.
Heb je een boekhouder? Dan zal die uiteraard de afhandeling van de suppletie voor je verzorgen. Het is dan niet nodig om dit zelf te doen.